Teknoloji dünyamızı kurtaracak inovasyon çalışmaları yapmaya başladı bile. Bu yazımızda sizler için bu inovasyon çalışmalarını derledik.
Her geçen gün kirlettiğimiz gezegenimizin çok fazla zamanı kalmadı. Greenpeace ile başlayıp Greta Thunberg ile devam eden ekolojik farkındalık dünyanın pek çok yerindeki şirketlerin ve girişimcilerin de dikkatini çekti.

Pet Şişeleri Lambaya Çeviren Liter of Light
Bu inovasyon sayesinde güneş enerjesiyle ihtiyaç duyulan alan aydınlatılabilecek hem de pet şişelerin kullanım ömrü uzamış olacak.

Plastik Kullanımını Azaltan Yenilebilir Su Topları
Su içtikten sonra attığımız plastik şişeleri ortadan kaldırmak için geliştirilmiş bir teknoloji mucizesi. Yenilebilir bir malzemenin içerisinde bulunan su topları sayesinde pet şişelere veda edeceğiz.

Nehirleri Temizleyen Mr.Trash Wheel
Çöplerimizle kirlettiğimiz alanlardan birisi de nehirler. Bu inovasyon projesiyle nehirlerin ekolojik dengesinin korunması amaçlanıyor.

Denizdeki Çöp Kutusu The Seabin
Ülkemizde kıyı şeridinde yaşayan biriyseniz denizlerimizin ne kadar kirli olduğunu siz de fark etmişsinizdir. The Seabin bu sorunu çözmeye aday. Yarattığı akımla çöpleri kendine çeken Seabin sayesinde çöpler yerine deniz de temizliğe kavuşuyor.

Deniz Canlılarını Koruyan Yenilenebilir İçecek Kutusu
Bu sefer biz değil, balıklar yiyor. Elindeki içeceğin kutusunu çöpe atmayı başaramayanlar için geliştirilen bu inavosyan projesinde içecek kutuları denizlerde yaşayan canlılar için yenilebilir maddelerden yapılıyor. Böylece hem denizler kirletilerek denge bozulmuyor hem de balıkların karnı doyuyor.

Bir Eve Yetecek Elektrik Sağlayan Hidrokinetik Türbin
Hidro elektrik santrallerin yerini almasını umduğumuz bu türbin suyun akışıyla elektrik üretiyor. Gün boyunca aktif olarak çalışan türbin, bir evin elektrik ihtiyacını karşılama potansiyeline sahip.

Pet Şişeleri Uzun Şeritlere Çeviren Bottle Cutter
Bu sefer taşınabilen bir inovasyon var karşımızda. Pet şişeleri uzun ince şeritlere dönüştüren bu alet sayesinde hızlı bir geri dönüşüm sağlanmış oluyor. Şeritler de pek çok alanda kullanılıyor.

Hava ve Sudan Enerji Üreten Waterlily Tubine
Ekolojik dengeyi korumak için daha pek çok türbine ihtiyacımız olacağa benziyor. Bunlardan biri de Waterlily. Hem rüzgarın akımında hem de suyun dalgasından enerji üreten Waterlily taşınabilirliğiyle de oldukça kullanışlı bir inovasyon örneği

Kirli Suları Arındıran Polyglu
Bugün hala dünyamızda binlerce insan ishalden hayatını kaybediyor. Bunun nedeni ishal değil, temiz suya erişimin olmaması. Polyglu bu sorunun önüne geçebilir gibi duruyor. İçeriğinde bulunan toz, kirli suyun tozunu toprağını toplayıp dibe çökertiyor. Geriye sağlıklı ve temiz su kalıyor.

Suda Çözünen Poşetler
Sürekli çöplerimizi çöpe atmanın öneminden bahsediyoruz ancak birçok şirket veya devlet çöpleri denizlere atmakta ne yazık ki ısrarcı. Teknoloji buna da bir çözüm getirmekte gecikmeyecek gibi duruyor. Suda çözünen poşetler suyla temasta çözülüyor ve içeriği denizlere veya deniz canlılarına zarar vermeyecek maddelerden oluşuyor.

Atıkları Doğalgaza Çeviren HomeBiogas
Herhalde yaygınlaştığında büyük ölçüde dünya siyasetini de etkileyecek bir teknoloji olduğunu söylemek yanlış olmaz. Evden çıkarılan organik atıkları eve doğalgaz olarak döndüren HomeBiogas ’a sadece ekolojik değil, ekonomik açıdan da çok ihtiyacımız var.

Araba Lastiklerini Geri Dönüştüren Alfa-SPK
İçeriğindeki kauçuk doğaya bırakıldığında yüzlerce yıl boyunca kaybolmayan lastik için de teknolojinin bir önerisi var: Alfa-SPK. Böylelikle eski ve kullanılmayan araba lastikleri doğayı kirletmek yerine yeniden üretime kazandırılacak.
